Ръководител и организатор 

Здравейте! Аз съм Слави Бегов - ръководител и организатор на  групата за народни танци в Дъблин. Това е накратко моята история с народните танци досега. 

Първите народни хора̀ научих от майка ми още в предучилищна възраст, въпреки че по-изявен танцьор на събития беше баща ми. 

След започване на училище, приятелите ми казаха за детския танцов състав в родния ми град. Тогава се е наложила малка отстъпка от ръководителя, защото годината е била вече започнала :). В продължение на седем години мои учители бяха танцьори от анс. "Пирин" - Благоевград. Те ме въведоха в репетициите и разучавахме танци с хореография. След прекъсване, в което наблегнах на образованието, като студент се присъединих към младежите от анс. "Гоце Делчев" - гр. Варна за около три години. 

Преместването ми в Ирландия наложи почивка от активни репетиции, но интереса ми към народните танци и хора̀ поддържах с информация и материали от интернет и самостоятелни занимания. През 2011 г. завърших курс в България за "Ръководител на състави за автентичен фолклор". 

През 2014г. приятели споделиха, че биха искали да ги уча на народни хора̀ и се появи идеята да основем група за народни танци в Дъблин. Това е индивидуален път, но  той съвпадна с периода на възникването на частни групи в България. 

Едно от най-големите предизвикателства пред мен в началото, беше да намеря сили за танци вечер и да ръководя репетициите, след работа през деня. Оказа се, че трябваше да разкъсам омагьосания кръг "вкъщи - работа - вкъщи" през седмицата и силите започнаха да растат. Скоро започнахме репетиции два пъти седмично. Това ме накара да погледна "от другата страна", на преподавател, като дотогава бях само танцьор. Затова се наложи да преосмисля много неща за народните танци - най вече какво показвам. Погледнах към традиционните танци и започнах да търся оригиналните носители на народното богатство.

С малка част от групите и хората, с които съм се срещал през годините и от които съм се учил (от горе, ляво):

с. Бабук (Силистренско), Асен Мусов, Георги Костов и група "Бакъджик" (Ямболско), "Гайдуница" - с. Подем (Плевенско), Веселина Бойчева (с. Логодаж, Благоевградско) и Ванеса Георгиева.

Много важна роля за моята промяна изиграха срещите ми с групи от различни села в България. Успявах да съчетая летните ми отпуски в няколко години със събитията в Музикалната академия в Пловдив, където се събираха тези мои народни учители. И така започна един нов път, с нов поглед върху традиционните български хора̀, който предизвика и спомени от миналото ми, още преди да започна с ансамблите - за хората от събори, празненства, на които се хващах

Смея да кажа, че през годините с групата за народни танци "Хляб и сол" - Дъблин изграждам моя стил на преподаване, както и характера на групата, който се отличава от повечето танцови групи. Стремя се да насоча танцьорите към традиционния начин на игра, който се различава от този за сцена; да ги върна поне малко към естествения вид на хорото и заедно да развием по-богата и информирана танцова култура. Надявам се да разберат, че народните танци не са фитнес програма, а носят необикновеното богатство на творчеството на българския народ чрез музиката и характерните особености на всеки регион.

Имаш ли твоя история с народните танци? Искаш ли да започнеш с групата или имаш още въпроси? Свържи се с мен от страницата Контакт.